BUDVANSKE PLAŽE

Jedna od odlika Budve i njene Rivijere jesu njene plaže kao najljepši i najprepoznatljiviji dio. Zbog kvaliteta pijeska, Budva ima 16 plaža najveće kategorije, od čega čak 8 ima plavu zastavicu. Međutim duž Budvanske rivijere plaža zapravo ima mnogo više koje svojim položajem, kongifuracijon, tipom pijeska ili kvalitetom vode, nude posjetiocu zaista vrhunsko uživanje.

 

Budvanske plaže po kvalitetu pijeska spadaju u najviše kategorije. Prostiru se na 38 km razuđene obale s mnogo pješčanih uvala, zaklona, rtova i manjih ostrvaca. Sve na svoj način pokazuju neodoljiv šarm i ljepotu, i čini se da je i najduži odmor prekratak da bi se stiglo uživati u svakoj od njih.

 

Ovdje ćemo vam predstavit gotovo sve plaže na našoj Rivijeri, kako one poznate tako one za koje možda niste znali a koje morate posjetiti.

Mogren I i II

 

Najpoznatija plaža na Budvanskoj Rivijeri, sa pravom nosi atribut jedne od najlepših plaža u Crnoj Gori. Dva dijela plaže spojene tunelom kroz stijene, svojim položajem kvalitetom pijeska i čistim morem učiniće vam odlazak na plažu nezaboravnim doživljajem.

Brijeg od Budve (Ričardova plaža)

 

Nalazi se tik uz Stari grad. Duga oko 150 metara i pruža se do hotela Avala. U jutarnjim časovima i predveče je mirna oaza, a popodne je poznata kao omiljena plaža uglavnom mlađih ljudi, sa dnevnim žurkama u okolnim kafe barovima i na samoj plaži. Originalno ime plaže je Brijeg od Budve ili Bašćun, dok je sadašnje ime nastalo po holivudskom glumcu Ričardu Vidmarku, koji je glumio u filmu „Dugi brodovi“ Džeka Kardifa, snimanom u Budvi 1963. godine.

Pizana

 

Plaža Pizana je još jedna „gradska plaža“. Smještena je ispod sjeveroistočne gradske kule Repeno. Duga je stotinak metara. Uz nju se nalazi jedan od najboljih budvanskih cafe-restorana, koji nudi usluge na plaži, tako da je u poslednje vrijeme postala jedna od najekskluzivnijih i najomiljenijih na rivijeri. Samo nekoliko koraka od nje nalazi se i otvoreni gradski bazen.

Plaža Jaz

 

Ova veoma popularna plaža se nalazi 2 km. sjeveroitočno od Budve u pravcu Kotora. Plaža se odlikuje sjajnim pjeskom i izuzetno čistom vodom, a na samoj plaži dužine 1 km. nudi se ogroman broj dodatnih sadržaja, kafića, restorana, zabave na vodi.

Slovenska plaža

 

Slovenska plaža se proteže od gradske marine do poluostrva Zavala, gotovo cijelom dužinom primorskog pojasa grada Budve i dominira budvanskim pejzažom. Cijelom dužinom plaže postoje restorani i kafići, za potpuno uživanje, kao i različiti sadržaji poput sportskih terena (košarka, fubal, odbojka boćanje), sportova na vodi, i bandži džampinga. Ova lijepa i velika pješčana plaža je duga oko 1600 metara.

Kontakt

Plaža Ploče

 

Plaža Ploče udaljena je 9 kilometara od Budve. Nalazi se na centralnom dijelu crnogorske obale, površine je 10.000 m2. Plaža se sastoji od stjenovitog i pješčanog dijela. Stjenovitim dijelom dominiraju bazeni za djecu i odrasle. U blizini se nalaze plaže Jaz i Trsteno. Najveći potencijal ove plaže je besprekorno čisto i bistro more.

Plaže na ostrvu

 

Ostrvo Sveti Nikola se nalazi nadomak Budve i do njega se najlakše stiže taksi brodićem za šta je potrebno desetak minuta. Dugo je oko 2 kilometra. Na ostrvu se nalazi više plaža, koje pružaju izvanrednu mogućnost za pravi odmor, izolovan od ljetnje vreve.

Guvance

 

Ova 80 m. dugačka plaža koja se nalazi u uvali u podnožiju poluostrva Zavala predstavlja pravu ljepoticu Budvanske rivijere. Čista voda, izuzetan pijesak i vrhunska usluga, čini ovu plažu savršenim mjestom za sve koji uživaju u izolovanosti i vrhunskoj usluzi.

Bečićka plaža

 

Bečićka plaža je proglašena u Parizu 1935. godine za najljepšu plažu u Evropi, osvojivši „Grand Prix“. Duga je oko 2000 metara. 1965. godine je dobila Zlatnu palmu kao najljepša plaža Mediterana. Okružena je hotelima najviše kategorije i odličnim restoranima nacionalne i internacionalne kuhinje. Jedna je od plaža sa najljepšim pijeskom i najčistijom vodom u Crnoj Gori.

Plaža Kamenovo

 

Pješčana plaža izuzetne ljepote sa tirkiznom bojom mora dobila je ime po neobičnom kamenjaru koje je more naslagalo na istočnoj strani uvale Kamenovo. Plaža je duga oko 350 metara i zbog dobrog položaja obiluje velikim brojem sunčanih sati. Pored plaže se nalazi nekoliko kafića i restorana.

Pržno

 

Staro ribarsko naselje Pržno, njegove kamene kuće, pješčana plaža duga oko 260 metara, ribarske barke u uvali, i ostrvce Kršić samo pedesetak metara udaljeno od nje, sačinjavaju autentičan ambijent koji odiše tradicijom i starinom. Ovo malo, nekada uspavano ribarsko mjesto postalo je jedno od najomiljenijih turističkih odredišta. Veliki broj kafića i restorana kupačima pružaju predah i osvježenje u vrelim ljetnjim danima.

Plaže

Kraljičina plaža

 

Kraljičina ili Mala plaža za mnoge je najljepša plaža na Jadranu. Ušuškana u maloj uvali i okružena poznatom Miločerskom šumom, odiše pravim mirisom Mediterana. Duga je oko 120 metara, i prekrivena sitnim pijeskom i šljunkom, pomiješanim sa ljušturama školjkica, koje je more preradilo tako samo na ovom mjestu. Ime je dobila po jugoslovenskoj kraljici Mariji Karađorđević.

Kraljeva plaža

 

Kraljeva plaža je duga oko 280 metara, pješčana, šljunkovita i u jednom dijelu kamenita. Dobila je ime po jugoslovenskom kralju Aleksandru Karađorđeviću, koji je zbog njene ljepote, od svih plaža, izabrao upravo nju da izgradi svoju ljetnju rezidenciju. U okviru kraljevskog imanja uređen je i kraljevski park na 18 hektara površine, sa raznim vrstama mediteranskog i egzotičnog rastinja. Šumovita brda sa strane, uređeni parkovi iza plaže i plavo more jednostavno su očaravajući.

Plaža na Svetom Stefanu

 

Dvije pješčane plaže ukupne dužine oko 600 metara, razdvojene tombolom, koja vodi do starog grada Svetog Stefana osnovanog krajem XV vijeka nesvakidašnja su prirodna pojava vrlo rijetka u cijelom svijetu. O njima i gradu koji se na njih nastavlja ispričano je bezbroj priča… Ova cjelina predstavlja najeksluzivniji dio crnogorskog primorja. Crvenkasto-zlatni pijesak i prozirno plavo-tirkizno more, stvaraju utisak apsolutnog uživanja.

Plaža Trsteno

Uvala Trsteno predstavlja jednu od najljepših plaža u regiji Donjeg Grblja i spada među najljepše plaže crnogorskog primorja. Duboko je uvučena u kopno i tako zaštićena od velikih talasa, bure i juga. Skrovitost, obala duga 200 m, prekrivena finim pijeskom, bistro i azurno plavo more, pjeskovito morsko dno, ljudskom rukom netaknuta okolina, samo je dio onog što vas na plaži Trsteno očekuje.

Galije

 

Galije su jedan od dragulja budvanske rivijere. More ih je isklesalo u podnožju litice od neobično naslaganih kamenih ploča. Okolina sačinjena od tirkiznog mora, crvenih stijena, maslina i drugog mediteranskog rastinja pruža automatsko oslobađanje od stresa modernog života. Plaža je duga oko 100 metara, sastavljena od velikih kamenih oblutaka i malo pijeska zlatnožute boje.

Drobni pijesak

 

Drobni pijesak se po ljepoti izdvaja od plaža kojima je okružen, te izgleda kao da nije u mediteranskom, već u nekom tropskom kraju. Duga je oko 200 metara. Ime je dobila po finom, kao rukom drobljenom, bijelom i žutom pijesku i malim kamenim oblucima kojima je prošarana. Pijesak na morskom dnu, koji od obale zalazi dublje u more, daje posebnu zeleno-plavu boju moru, različitu od drugih mjesta na budvanskoj rivijeri. Na plaži nalazi se izvor hladne pitke vode koji se uliva u more.

Perazića do

 

Perazića do je plaža skrivena u uvali ispod magistralnog puta koji spaja Budvu i Petrovac. Duga je oko 50 metara i prekrivena pijeskom i šljunkom. Mirno, izdvojeno mjesto, pruža savršen trenutak odmora.

Lučice

 

Između dva rta, u potpunosti obrasla gustom četinarskom šumom čempresa i borova, u malom zalivu nalazi se plaža Lučice. Vremenom je ostala gotovo netaknuta. Sitan pijesak zlatnožute boje je dodatno uljepšava. Dužine je oko 500 metara. Pogled prema moru i ostrvcima Katič i Sveta Neđelja čini utisak kompletnim. Od Petrovca je udaljena 700 metara.

Gradska plaža u Petrovcu

 

Plaža u Petrovcu se proteže u dužini od oko 600 metara od pristaništa, odnosno Kastia i Lazareta na zapadu, do rta Dubovica na istoku. Prekrivena je crvenkastim pijeskom. Gradska plaža svake godine privlači veliki broj turista. Odmah uz nju se nalazi riva – šetalište sa uređenim parkovima i staro naselje sačinjeno od kamenih kuća. Pogled sa plaže prema pučini, uljepšavaju dva ostvca – Katič i Sveta Neđelja, koji su od nje udaljeni nekoliko stotina metara.

Buljarice

 

Najduža i najveća plaža na Budvanskoj rivijeri. Duga je skoro 2300 metara i sastavljena od pijeska zlatnožute boje i šljunka od bijelih i sivih oblutaka. Uz plažu postiji nekoliko restorana i kafića. U njenom zaleđu se nalazi Buljaričko polje koje predstavlja prirodan rezervat. Od Petrovca je udaljena 2 kilometra.