BUDVA

U srcu Jadranske obale Crne Gore čeka Vas Budva i Vaš odmor za pamćenje može da počne.

Budva je primorski grad na Jadranskom moru u Crnoj Gori. Područje oko grada, duž obale, poznato je i kao Budvanska rivijera. Rivijera je centar crnogorskog turizma, poznata po pješčanim plažama i noćnom životu. Budvanska rivijera zauzima središnji dio Crnogorskog primorja, a obuhvata površinu od 122km kvadratna.

 

Budva je stara oko 2.500 godina i jedan je od najstarijih gradova na Jadranskom moru. Grad ima oko 10.000 stanovnika i sjedište je opštine Budva, koja uključuje naselja Bečići i Petrovac.

 

Budva je prema pučini mora otvorena u njegovom najjužnijem, najtoplijem i najdubljem dijelu. Stjenovito dno, kakvo je najčešće pred Budvanskom rivijerom, bogato je biljnim i životinjskim svijetom.

Na raspolaganju Vam stoji 35 predivnih, pjeskovitih plaža (8 kupališta ima plavu zastavicu – prestižno međunarodno priznanje za kvalitet i standard usluge i ponude na plaži), čisto i bezbijedno more uz nezaboravan dnevni i noćni provod, jedinstvene pozorišne predstave i performanse i muzičke zabavne programe.

 

Zbog povoljnog geografskog položaja Budva je sve interesantnija poklonicima jahting turizma. Savremeno opremljena marina može da primi preko 1000 brodova i da pruži sve usluge (gorivo,voda,hrana…) savremenim mototuristima.

 

Da bi pronikli u dušu lokalnog stanovništva- Paštrovica, Maina, Grbljana i ostalih – morate probati specijalitete lokalne nacionalne kuhinje, doživijeti gostoprimstvo ovih domaćina. Obavezno posjetite zidine Starog grada Budve i osjetite duh antike i renesansnog šarma Budve.

Klima

 

Budva ima tipičnu mediteransku klimu sa blagim zimama i toplim i suvim ljetima. U priobalju, zaklonjenom od unutrašnjosti visokim gorskim zaleđem, klimatske  prilike su još blaže, pogodnije i ugodnije.

Budvansko je primorje među najtoplijim predjelima u Crnoj Gori. Turistička sezona traje od marta do novembra meseca. Budva ima oko 2 300 sunčanih sati godišnje.

 

U budvi su tokom jula i avgusta visoke temperature i uglavnom se kreću između 26 i 36 stepeni. Temperatura mora: u februaru oko 11,7 °C, avgustu 24,7 °C.Od maja do oktobra mjeseca more je u prosjeku toplije od 18 °C. Sezona kupanja pocinje 10. maja i traje do 8. novembra tj. 182 dana.

Izleti

 

Odmor na Budvanskoj rivijeri možete iskoristiti i za obilazak turističkih atrakcija. Ako ste gost Budve onda vam ni sve ostale destinacije po Crnoj Gori neće biti daleko.

Jedna od najvećih atrakcija opštine Budva je ostrvo Sveti Nikola do kojeg možete doći taxi brodom, a i plivajući, ukoliko ste avanturista :). Na ostrvskim plažama uživaćete u mirisu Mediterana, plavetnilu mora i toplim zracima Sunca. Ovo mjesto je poznato i kao prirodni rezervat jelena lopatara i još nekoliko životinjskih vrsta.

 

Ostale destinacije koje se posjećuju su rasprostranjena širom obale a to su Pržno, Miločer, Sv. Stefan i Petrovac. Vožnja brodom je prilika da ljepote mora, čitave rivijere i njenih plaža doživite na poseban način. Grupni izleti su najbrojniji, ujedno i najjeftiniji a na raspolaganju su vam i manje taxi barke koje vas mogu odvesti do mjesta koje vi izaberete.

 

Kada su u pitanju izleti po primorju van budvanske rivijere njveću pažnju privlači Boka kotorska, zaliv u kom se nalaze Herceg Novi, Kotor, ostrva Sv. Đordje i Gospa od Škrpjela.

 

Izleti se redovno organizuju za obilazak najvećih crnogorskih znamenitosti, od kojih su najzanimljiviji posjeta mauzoleja na Lovćenu i manastira Ostrog. Skadarsko jezero je još jedan u nizu crnogorskih bisera koje treba obići jer su ljepote skadarskog jezera i ovdašnji kulinarski specijaliteti nezaboravan doživljaj. Prava stvar za one koji vole aktivan odmor je rafting rijekom Tarom, posle Kolorada u SAD, najdubljim kanjonom na svijetu.

Budva

Stari Grad u Budvi

 

Stari Grad u Budvi leži na malom poluostrvu i predstavlja riznicu kulturne baštine. Okružen je mletačkim zidinama iz 15. vijeka, a postojao je kao tvrđava još u doba antike.

 

Istoričari vjeruju da je to prvobitno bilo ostrvo, nedaleko od obale, a kasnije je prevlakom spojeno sa kopnom, tako da je to danas obalsko utvrđenje. Za vrijeme mletačke uprave, izgrađeni su poligonalni bedemi sa bastionima i kulama oko starog naselja, a na najistaknutijem mjestu u gradu sagrađena je tvrđava – Citadela.

Panoramske pješačke staze, za sve turiste u dobroj kondiciji, kreću od mora, obrisima planina na nadmorskoj visini od 600 do 800 metara, a na pojedinim delovima završavaju na čak 1.200 metara nadmorske visine.

Uređene staze i seoski putevi vode vas do kamenih kuća i domaćinstava gdje se turizam još uvijek njeguje lepom reči domaćina, domaćom rakijom pod odrinom vinove loze, sirom, pršutom i nesvakidašnjom tišinom, nadomak uzavrele letnje vreve.

 

Starom gradi požete pristupiti sa 5 ulaza. Ispred Starog grada nalazi se veliki broj restorana, kafića i klubova. U njegovoj neposrednoj blizini je pristanište gde u sezoni možete videti velike luksuzne jahte koje posebno dolaze do izražaja u noćnom ambijentu.

Budva ima sadržaje za svakog

 

Ako je neko mlad i željan provoda tu su dnevne žurke na plažama, klubovi koji rade posle 1h pa sve do jutra kao i noćni klubovi na samom šetalištu.

Ako želite mirniju varijantu odmora, tu su lepa šetališta, stari grad, restorani, svakodnevni izleti brodićima…

Ako ste zavisnik od adrenalina, imate mogućnost skakanja bandžijem, parasailing, jet-ski vožnja, i još mnogo toga.