IZLETI I EKSKURZIJE

Odmor na Budvanskoj rivijeri možete iskoristiti i za obilazak turističkih atrakcija. Ako ste gost Budve onda vam ni sve ostale destinacije po Crnoj Gori neće biti daleko.

Ako je neko mlad i željan provoda tu su dnevne žurke na plažama, klubovi koji rade posle 1h pa sve do jutra kao i noćni klubovi na samom šetalištu.

Ako želite mirniju varijantu odmora, tu su lepa šetališta, stari grad, restorani, svakodnevni izleti brodićima…

Ako ste zavisnik od adrenalina, imate mogućnost skakanja bandžijem, parasailing, jet-ski vožnja, i još mnogo toga.

ADA BOJANA

Ada Bojana je riječno ostrvo koje se nalazi na samom jugu Jadranske obale, na delti rijeke Bojane koja tu čini državnu granicu između Crne Gore i Albanije. Ada je „ostrvo iz raja“, koje mnogi smatraju prirodnim rezervatom. Malo ostrvo je vještački stvoreno.

 

Izronjavanjem na površinu vode ovo ostrvo je vremenom rijeku Bojanu podelilo na dva kraka. Trouglastog je oblika i sa dvije strane ga zapljuskuje rjeka Bojana, a sa treće more. Tu se nalazi plaža dugačka oko 3 km, prekrivena vrlo sitnim pjeskom.

 

Obale koje zapljuskuje Bojana poznate su i po drvenim kućicama na stubovima iznad rijeke – sojenicama, s kojih mještani na tradicionalan i specifičan način love ribu koju se može probati u mnogobrojnim ribljim restoranima uz samu rijeku.

 

Ada Bojana najljepša je pri zalasku sunca, kada sunce kao da „uranja“ u more stvarajući nevjerovatnu igru boja. To je čarobno mjesto u koje se posjetioc zaljubi pri prvom dolasku.

 

Ostrvo je jedinstvena oaza nudizma u našoj zemlji. Kutak gde se poklonici nudizma i ljubitelji avantura mogu osamiti i prepustiti blagotvornim čarima talasa i plitkog mora ili rashladiti na mestu gde reka Bojana završava svoj tok.

 

BOKA KOTORSKA

Boka Kotorska, to predivno mjesto na jugozapadnom kraju Crne Gore je naširoko poznato i po sasvim kratkom imenu Boka. Boka odnosno Bokokotorski zaliv predstavlja jedan od najljepših zaliva na svijetu i sa ponosom nosi epitet ‘biser Jadrana’.

 

Naziv Boka je posebno omiljen kod ovdašnjeg stanovništva koje se diči ljepotom i istorijom svoga kraja, ali i kod svakoga koji je Boku posjetio, doživio i kome je zauvjek ostala u srcu.

 

Stari kotorski grad je jedna od najbolje sačuvanih srednjevjeko- vnih urbanih cjelina ovog dijela Mediterana, koja je uspela da održi svoju strukturu tipičnu za gradove od XII do XIV veka. Asimetrični sklop uskih ulica i trgova obiluje brojnim vrijednim spomenicima arhitekture srednjeg vijeka koji su doprineli, pored ostalih lepota, da Kotor bude uvršten u UNESCO-ov spisak „Svjetske prirodne i kulturne baštine“.

 

Boku ukrašavaju sedam ostrva, a to su: Sveti Marko, Mamula, Gospa od Skrpjela, Sveti Đorđe, Milosrdja, Ostrvo Cvijeća i Mala Gospa. Duž cijelog zaliva nalazi se lanac manjih gradova i mjesta od kojih bi svako moglo da ispriča svoju priču.

MANASTIR OSTROG

Nad vodoplavnom dolinom i njenom vijugavom rijekom, opletenom vijencima gorskih potoka i zelenih vrbaka, cvjetnih livada i voćnjaka, rodnih vinograda i žitnih polja, u goletnim visinama planine Ostrog, u Crnoj Gori, kao izronila iz dubina prastarog stijenja, bjelasa se Ostroška svetinja, manastir Vavedenja Presvete Bogomajke.

 

Manastir Ostrog, najveće je crnogorsko i jedno od najvećih svetilišta pravoslavnog svijeta . Posjeta manastiru sagrađenom  visoko u stjenovitoj planini, u kome se, kažu, čuda i danas događaju, nezaobilazan je izlet za turiste i ruta za hodočasnike svih vjerskih konfesija. samo zdanje ovog mjesta je uklesano u stjenovitom planinskom masivu visoko iznad Bjelopavlićke ravnice i pitome Zete, između Nikšića i Danilovgrada.

 

U Manastiru se čuvaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog u čiju čudotvornu inaravno iscjeliteljsku moć  vjeruju podjednako i hrišćani i muslimani. Umro je 12. maja 1671. godine, a njegove čudotvorne mošti i njegov grob čuvaju se do danas. Na mjestu gdje je izdahnuo iznikla je vinova loza, iz kamena, gdje i danas rađa slatke plodove, iako nema ni prirodnih ni klimatskih uslova pogodnih za rast.

 

Manastirsko zdanje čine Donji i Gornji manastir. Od ulaznih vrata u Gornji manastir do gornje crkvice treba preći 77 stepenika. Zanimljivo je da je sv. Vasilije za života iz vlastitih sredstava obnovio staru, Vavedenjsku crkvu i kupio komad obradive zemlje, da bi kaluđeri mogli obezbijediti osnovne namirnice. Donji manastir je podignut 1820. godine, na nadmorskoj visini 800 metara. Na ulazu u ovaj manastir nalazi se crkva Sv. Trojice iz 1824. godine. Između donjeg i gornjeg manastira 2005. godine je podignuta i crkva Svetog mučenika Stanka – čobana koga su ubili Turci jer je javno priznao da je hrišćanin a u kojoj se čuvaju njegove ruke.

SKADARSKO JEZERO

Crna Gora je zemlja koja se može pohvaliti da ima najveće jezero na Balkanu. Na prostoru između Podgorice i Bara nalazi se Skadarsko jezero, čija se površina prostire na čak 40 hiljada hektara.

 

Skadarsko jezero se nalazi u Zetsko – skadarskoj dolini i površinom koja zavisno od vodostaja varira oko 390 km kvadratnih predstavlja najveće jezero na Balkanu. Dvije trećine je-zera pripada Crnoj Gori dok jedna trećina pripada Albaniji. Zbog svog geografskog položaja i povoljne klime, zimi je jedno od najznača-jnijih boravišta ptica u Evropi.

 

Poseban pečat daju manastirski kompleksi i utvrđenja koji čine najreprezentativniju grupu spomeničkog fonda na prostoru Nacionalnog parka od kojih su najpozna-tiji Žabljak iz XV vijeka – prijestonica nekadašnje Zete, Lesendro – tvrdjava na stijeni usred jezera, tvrdjava Grmozur. Među njima svakako je najstariji ostrvski manastir Starčevo koga je u XIV vijeku osnovao isposnik starac Makarije, a po kome je ostrvo kasnije nazvano Starčeva gorica.

KANJONI TARE I MORAČE

Na ovom izletu ćete imati jedinstvenu priliku da vidite Crnu Goru od morske obale do sjevernih planinskih masiva Bjelasice, Sinja-jevine i Durmitora, kanjona rijeka Morače (izvire ispod Sinjajevine a uliva se u Skadarsko jezero) – Pla-tije i Tare rijeke koju zasluženo zbog njene kristalno čiste vode nazivaju i „suzom Evrope“.

 

Rijeka Tara se nalazi u okviru Nacionalnog parka „Durmitor koji je 4 septembra 1980 g. uvršten u Svjetsku baštinu prirodnih dobara UNESCO-a. Izvire ispod Komova planinskog masiva na sjeveru Crne Gore (1250 m nadmorske visine) i tekući kanjonom 144 km do Šćepan Polja (433 m nv) sa rijekom Pivom pravi Drinu, jednu od najdužih i vodom najbogatijih rijeka Jugoistočne Evrope.

 

Poseban događaj koji daje pečat ovom izletu je kada se u večernjim satima iz pravca sjevera počneTE spuštati putem prema moru, gdje ćete sa velike visine imati priliku da uživate u panorami sutona na crnogorskom primorju – sigurni smo da ovu panoramu nikad nećete zaboraviti.

CETINJE - LOVĆEN - NJEGUŠI

Izleti i ekskurzije

Izlet Mini-Montenegro tura vam omogućava da vidite Cetinje istorijsku prijestonicu Crne Gore, a danas grad muzeja i umjetnosti. Grad koji je nastao daleke 1482, kad je Ivan Crnojević posljednji vladar moćne srednjovjekovne države Zete, podigao sebi dvor pod Orlovim kršom, a potom i manastir koji je namijenio za sjedište Zetske mitropolije.

 

Na Cetinju se nalaze tri velike hrišćanske svetinje. U Cetinjskom manastiru čuvaju se: ruka Sv. Jovana Krstitelja (ruka koja je krstila Isusa Hrista) i čestica Časnog Krsta Go-spodnjeg (dio krsta na kojem je razapet Isus Hrist), a u zgradi Vladinog doma u Plavoj kapeli: ikona Presvete Bogorodice Filermose.

 

Ono  što je starim Grcima bio „Olimp“ to je „Lovćen“ za Crnogorce sa svojom visinom od 1.660 metara gde se najviše izdigao na vrhu Štirovnik i Jezerskom vrhu. Ovaj kraj predstavlja kolijevku crnogorske državnosti i crnogorske dinastije Petrovića, koja potiče iz pitomog lovćenskog sela Njeguši.

 

Njeguši su turistički lokalitet u kome i dan danas na hijerarhiji životnih vrijednosti Petrovići zauzimaju prvo mjesto. U selu Njeguši se nalaze rodne kuće Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I Petrovića. Na drugom mjestu je nadaleko čuveni njeguški sir koji je još u XVII vijeku ušao u njemačku antologiju svjetskih sireva.

RAFTING TAROM

Ekskurzija za ljude koji žele ekstermni turizam ali i da uživaju u prirodnim ljepotama. Najdublji kanjon Evrope istovremeno pruža uživanje u najdužem raftingu u Evropi  ali i uživanje u prirodnim ljepotama koje su sastavni dio ovog izleta jer put vodi prema Pivskim planinama i istoimenom jezeru.

 

Polazna tačka raftinga je Šćepan Polje, malo naselje koje se nalazi na graničnom prijelazu sa Bosnom i Hercegovinom. Ipak, ljeti je to jedno od najposjećenijih turističkih mjesta u kontinentalnom dijelu Crne Gore. Razlog tome je najzanimljiviji doživljaj  – splavarenje rijekom Tarom.

 

Rafting  se obavlja specijalnim gumenom čamcima (raftovima) koji su namijenjeni za spuštanje niz brzu i divlju vodu sa osam nezavisnih komora, dužine  pet i širine dva metra, što čini putnike bezbjednim. Čamcima upravljaju kormilari rođeni pored rijeke Tare koji poznaju sve njene ćudi, sve njene virove, brzake, bukove i limane, pa je vožnja maksimalno sigurna.

 

Rijeka je najbolja za uživanje tokom jula i avgusta mjeseca kada je mirna i vodostaj mali. Tada ljudi iz cijele Evrope dolaze na Taru da se oprobaju u ovom jedinstvenom iskustvu.